Αγοράζοντας δέρμα

Αγοράζοντας δέρμα


Φαντάσου ότι βρίσκεσαι σε ένα τέλειο μαγαζί τώρα και κοιτάς δερμάτινες τσάντες.

Τι κοιτάς? Ναι, οκ το σχέδιο προφανώς. Τη λειτουργικότητα της ίσως, δηλαδή αν έχει τσέπες π.χ. ή αν έχει χώρο. Το χρώμα, την τιμή … Τι γίνεται όμως με το δέρμα?


Αν αγόραζες μπουφάν τότε σίγουρα θα κοιταγες το ύφασμα. Έχεις σκεφτεί ποτέ όμως τι είδους δέρμα αγοράζεις? Μάλλον όχι. Ποιος το κάνει άλλωστε? Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις ποικιλίες δερμάτων. Ακόμα και εμείς οι “ειδικοί” μαθαίνουμε συνέχεια.


Ο κόσμος προτιμά το δέρμα γιατί το έχει στο μυαλό του σαν ένα εξαιρετικά ανθεκτικό προϊόν. Τι θα έλεγες αν ήξερες ότι οι διάφοροι τύποι είναι σαν διαφορετικά υλικά σχεδόν και ότι ο τύπος που θα διαλέξεις θα επηρεάσει τη διάρκεια ζωής του, τη χρησιμότητα του, την αξία του ή την ευελιξία του. Ή δεν θα ήθελες να μπορείς να ξεχωρίσεις το πραγματικό δέρμα από τις απομιμήσεις?

Ας αρχίσουμε λέγοντας ότι το δέρμα δεν είναι απλά υλικό. Είναι ένα φυσικό προϊόν που αναπνέει κ “ωριμάζει".


Το τμήμα της επιφάνειας παίζει ρόλο

Full grain vs Top grain vs Split

Όπως το δικό μας δερμα, έτσι και του ζώου κουβαλάει τα σημάδια της ζωής του - τσιμπήματα, γρατσουνιές, κτλ. Τα σημάδια αυτά παραμένουν στο δέρμα και μετά από μια διαδικασία επισκόπησης διαχωρίζονται σε αυτά που έχουν πολλά σημάδια και σε αυτά που έχουν πολύ λίγα.


Τα τομάρια με τα λίγα σημάδια γίνονται full grain. Όπως το λέει και το όνομα το full grain είναι το φυσικό δέρμα του ζώου που έχει διατηρήσει τους κόκκους του, ακόμα και μετά την κατεργασία και τη βαφή.

Tο δέρμα full grain αναπνέει και είναι πολύ ανθεκτικό. Είναι από τα δέρματα που “παλαιώνονται” και δημιουργούν πατίνα με τα χρόνια. Χρησιμοποιείται σε υψηλής ποιότητας παπούτσια και αξεσουάρ. Θεωρείται ο καλύτερος τύπος δέρματος γιατί είναι ο πιο φυσικός και ο πιο ανθεκτικός.
Για να το αναγνωρίσετε, θυμηθείτε ότι είναι ανομοιόμορφο με ορατούς τους κόκκους σε κάποια σημεία και λείο σε άλλα.


                                                                     Full grain δέρμα που χρησιμοποιούμε
Το top grain είναι το δεύτερο καλύτερο σε ποιότητα δέρμα. Το πάνω πάνω μέρος του δέρματος ξύνεται για να αφαιρεθούν οι ατέλειες. Σαν peeling ένα πράγμα. Οπότε στο μέρος που αφαιρέθηκε προστίθεται ένα παχύ στρώμα βαφής ώστε να γίνει πιο παχύ και ανθεκτικό. Αν το το τομάρι ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση τότε μπορεί να ξυθεί λίγο και να φαίνονται λίγο οι φυσικοί κόκκοι, αλλά συνήθως εφαρμόζεται στάμπα για να μιμηθεί τους φυσικούς κόκκους.


Τότε είναι που το top grain έχει μια πιο “πλαστική υφή" και οι κόκκοι είναι ομοιόμορφοι παντού.

                                                                        Τop grain δέρμα που χρησιμοποιούμε
Split είναι το δέρμα που απομένει όταν η πάνω στρώση αφαιρείται και χρησιμοποιείται για top grain και full grain (το γνωστό μας σουέτ).

Όταν του προσθέτουν μια στρώση για να μοιάζει με το top grain είναι πολύ δύσκολο να τα διαχωρίσεις. Το split είναι χαμηλότερης ποιότητας από τα προηγούμενα δέρματα, όμως είναι πολύ χρήσιμο σε κάποιους τομείς όπως στα αθλητικά παπούτσια λόγω της πορώδους φύσης του.


Πρόσεχε τα παρακάτω!
Genuine leather (γνήσιο δέρμα). Αυτό δεν το περίμενες σωστά; Ναι, είναι ο πρώτος όρος που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε το αληθινό δέρμα. Στη πράξη είναι πάρα πολύ χαμηλής ποιότητας δέρμα.

Παράγεται συνήθως από ότι περισσέψει όταν αφαιρούνται τα άλλα στρώματα για υψηλότερης ποιότητας προϊόντα. Ο όρος γνήσιο σημαίνει απλά ότι δεν είναι απομίμηση, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι καλό ποιοτικά.

Αν δεις όμως τη φράση π.χ. “γνήσιο ιταλικό δέρμα”, μη κόψεις πέρα αμέσως, μπορεί απλώς να εκφράζει προέλευση. Σε τέτοιες περιπτώσεις ζητάμε διευκρινίσεις.


Bonded leather, είναι ένας όρος που θα συναντήσετε συνήθως σε έπιπλα. Είναι ένα τεχνητό προϊόν από τριμμένο δέρμα και πλαστικό. Είναι πολύ ευαίσθητο προϊόν και έχει την ίδια συμπεριφορά με το ψεύτικο δέρμα. Όπως και με το γνήσιο δέρμα το όνομα μπορεί να είναι παραπλανητικό  

Προσέξτε αυτά τα δέρματα!


Δεψη (tanning)

'Οπως είπαμε το δέρμα είναι  φυσικό προϊόν άρα χρειάζεται μια διαδικασία να συντηρηθεί, όπως με τον μπακαλιάρο ένα πράγμα. Αυτό γίνεται με μια διαδικασία που λέγεται δέψη.

Vegetable tanning vs Chrome tanning (ή φυσική vs χημική δέψη)

Ακούμε πολύ τώρα τελευταία το φυτικά επεξεργασμένο δέρμα (vegetable tanned leather), τι είναι όμως; Είναι η παραδοσιακή μέθοδος δεψης που γινόνταν από παλιά. Η όλη διαδικασία γίνεται σε ξύλινα βαρέλια χρησιμοποιώντας φυτικές τανίνες (σαν αυτές που έχει κ το τσάι ή το κόκκινο κρασί). Η όλη διαδικασία κρατάει μήνες και είναι ΣΧΕΔΟΝ οικολογική.
Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και γι’ αυτό αποκτά ενδιαφέρον πάλι. Τα χρώματα από τις τανίνες δίνουν μια βαθιά φυσική χροιά η οποία γίνεται πιο έντονη με τον χρόνο. Το δέρμα παίρνει μία vintage εμφάνιση καθώς παλαιώνεται και εμφανίζει πατίνα. Γι’ αυτό τα παλιά δέρματα φαίνονται πανέμορφα.

Από την άλλη τα φυτικά επεξεργασμένα δέρματα αποτελούν μόνο το 10% της συνολικής παραγωγής δέρματος, όποτε είναι λίγο δυσεύρετα και ακριβά!

                                                     Η bestseller shopper μας με φυτικά επεξεργασμένο δέρμα.Η χημική μέθοδος δέψης με άλατα χρωμίου είναι η ταχύτερη και πιο διαδεδομένη μέθοδος. Η όλη διαδικασία γίνεται σε μια μέρα. Με τη μέθοδο αυτή βγαίνει λίγο πιο μαλακό το δέρμα και πιο σταθερό το χρώμα του σε αντίθεση με το φυτικά επεξεργασμένο που σκουραίνει ή ξεθωριάζει. Δεν είναι οικολογική μέθοδος, αλλά όπως οι παραγωγές όλων των προϊόντων τις μέρες μας πρέπει να συμμορφώνεται με αυστηρούς κανονισμούς. Κάθε σοβαρό βυρσοδεψείο τους ακολουθεί μειώνοντας όσο γίνεται τους ρύπους.


Βαφή

Aniline vs semi-aniline vs pigmented leather

Προκειμένου να πάρουμε αυτές τις τέλειες αποχρώσεις δέρματος, τα δέρματα βάφονται μετά τη δέψη.

Το δέρμα ανιλίνης είναι ένας τύπος δέρματος που έχει βαφτεί μόνο μία διάφανη βαφή ανιλίνης. Το τομάρι πρέπει να είναι τέλειο για να γίνει αυτό (να έχει ελάχιστες γρατσουνιές κτλ όπως αναφέραμε πάνω). Δηλαδή μόνο το 5% περίπου των τομαριών. Το δέρμα αυτό φαίνεται εξαιρετικά φυσικό και θεωρείται πολυτελείας αλλά είναι και ευαίσθητο.

To δέρμα semi-aniline είναι το ίδιο με το aniline απλώς έχει προστεθεί και κάποια βαφή ώστε έχει κάποια προστασία, όμως φαίνεται επίσης φυσικό.


                                                         Σάκος πλάτης με semi-aniline δέρμα.Το pigmented leather (βαμμένο), είναι δέρμα το οποίο έχει ξυθεί και έχει βαφτεί. Δεν φαίνεται καθόλου φυσικό αλλά είναι πιο σταθερό και αδιάβροχο. Το χρώμα του δεν “παλαιώνεται” με τα χρόνια, όμως θα διατηρηθεί στην αρχική του κατάσταση.                                                                   Η κίτρινη tote μας με top grain pigmented leather.Σκληρές, μαλακές, νάπα, φυσικές, με προστασία… ποια να επιλέξω?


Τώρα που γνωρίζεις πολύ περισσότερα για τα δέρματα και πόσο διαφέρουν, ήρθε η ώρα να επιλέξεις τι ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου.

Το vegetable tanned leather είναι θαυμάσιο και φυσικό. Αν θες αυτό το διαχρονικό vintage look αυτό είναι το δέρμα σου. Είναι η αφρόκρεμα των δερμάτινων ειδών. Όμως είναι ευαίσθητο προϊόν, επιρρεπές στις γρατσουνιές και στους λεκέδες και δεν μπορείς να το καθαρίσεις εύκολα.


Το chrome tanned από την άλλη είναι πιο σταθερό και μαλακότερο. Αν το δέρμα είναι full grain aniline, πάλι θα κάνει πατίνα με τον καιρό.

Τα δέρματα top grain, printed ή pigmented είναι συνήθως chrome tanned. Δεν φαίνονται φυσικά. Μάλιστα είναι δύσκολο να διακρίνεις κάποια ψεύτικα δέρματα από το top grain. To top grain όμως είναι ανθεκτικό και δεν ξεφλουδίζει. Επίσης, λόγω της επεξεργασίας του καθαρίζεται εύκολα.

Σίγουρα αν ασχολείσαι, θα έχει πάρει το μάτι σου κάπου τον όρο νάπα (nappa). Δεν αναφέρεται σε κάποια επεξεργασία αλλά για να περιγράψει δέρμα που είναι απαλό σαν μετάξι. Μπορεί να είναι full grain ή και top grain και αναφέρεται σε υψηλής ποιότητας προϊόν. Προσοχή, όμως γιατί πλέον χρησιμοποιείται καταχρηστικά, όποτε καλό είναι να ζητήσεις διευκρινίσεις.


Μπορεί εσύ να θες να επιλέξεις μια τσάντα με βάση τη φροντίδα που θέλει.

Τα φυτικά επεξεργασμένα δέρματα και τα aniline θέλουν προστασία, αν όμως έχεις διάθεση να το προσέξεις, αξίζει.

Τα semi-aniline και pigmented είναι πιο προστατευμένα και βολεύουν στις περιπτώσεις που πετάς τη τσάντα από δω και από κει ή αν έχεις μικρά παιδιά ή αν απλά ΒΑΡΙΕΣΑΙ να προσέχεις μια τσάντα.

Μπερδεύτηκες? Επικοινώνησε μαζί μας εδώ ή μέσω του facebook να σε βοηθήσουμε!